GAVEZ – čudo za kosti! Kako ga koristiti za najbolje rezultate

GAVEZ – čudo za kosti! Kako ga koristiti za najbolje rezultate

Otkrivamo prednosti gaveza i njegovih pripravaka: kreme od gaveza, gela od gaveza, tinkture od gaveza i obloga od gaveza. Višestruka randomizirana kontrolirana ispitivanja pokazala su učinkovitost i sigurnost pripravaka od gaveza za lokalno liječenje boli, upala i oteklina mišića i zglobova kod degenerativnog artritisa, akutne mialgije u leđima, uganuća, nagnječenja i istegnuća nakon sportskih ozljeda i nesreća kod odraslih, ali i djece u dobi od tri ili četiri godine.

U antici i srednjem vijeku pripravci od gaveza koristili su se kod oštećenja kostiju te za zacjeljivanje rana.

Šta je gavez?

Gavez (Symphytum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice boražinovki. Iako ova biljka sadrži otrovne kemikalije zvane pirolizidinski alkaloidi (PA) za lijek se sakupljaju listovi i korijen.

Korijen se skuplja u proljeće i kasnu jesen. Količina PA pronađena u gavezu mijenja se prema vremenu berbe i starosti biljke. Gavez sadrži miješane fitokemikalije u različitim količinama, uključujući alantoin, sluz, saponine, tanine, pirolizidinske alkaloide, inulin i proteine, među ostalima.

“Smatralo se da je alantoin glavna ljekovita materija odgovorna za iscjeljenja, ali sam alantoin nema posebno aktivna svojstva, do djelovanja dolazi tek u djelovanju s drugim sastojcima gaveza”, navodi dr. Katja Galle Toplak u svojoj knjizi “Domaće ljekovito bilje”, objavljenoj u izdanju Mozaik knjige.

Gavez je široko rasprostranjen u središnjoj Evropi. Raste na vlažnim mjestima uz obale rijeka, potoka, uz rubove šuma od nizinskog dijela do iznad tisuću metara nadmorske visine. Lako uspijeva, a teško ga je iskorijeniti.

Gavez je široko rasprostranjen u središnjoj Evropi

Djelovanje i upotreba gaveza Galle Toplak navodi da su se u narodnoj medicini koristili i pripravci za unutarnju upotrebu od listova i korijena gaveza, koji se danas ne preporučuju zbog spomenutih štetnih  pirolizidinski alkaloida te se koristi samo izvana gdje nema oštećenja kože.

Gavez brzo olakšava simptome, a pokazao se iscjeljujućim kod: uganuća iščašenja kontuzija modrica lomova kod bolesti mišića i zglobova.

Galle Toplak navodi da se čaj od gaveza koristi za ispiranje usne šupljine i ždrijela. Navodi i da se obloge i masti koriste i kod domaćih životinja za iste tegobe i bolesti kao i kod čovjeka.

Mast od gaveza – Priprema

Za pripremu masti od gaveza potrebno je:

  • 50 grama korijena gaveza (najbolje je koristiti korijen trogodišnje biljke jer sadrži najviše aktivnih sastojaka),
  • 25 g listova gaveza,
  • 500 g svinjske masti.

Svinjsku mast treba dobro zagrijati, dodati bilje, polako miješati na laganoj vatri i kad se počne pjeniti odmah skinuti s vatre te lagano miješati neko vrijeme. Mast se potom poklopi i ostavi da odstoji 24 sata. Nakon toga potrebno je smjesu blago i lagano zagrijavati uz miješanje. Kad smjesa postane tekuća, procijedi je, ostavi da se još malo ohladi te ulij u suvu i čistu teglu. Po želji možeš dodati po 15 kapi eteričnog ulja lavande i ružmarina.

Primjena:

Na kožu se nanosi u tankom sloju. Krema od gaveza nanosi se na kožu kod upale zglobova, upale, reumatoidnog artritisa, natečenih i upaljenih vena, gihta i preloma.

Mast i gel od gaveza brzo olakšavaju simptome boli

Gel od gaveza

Gel na bazi gaveza sadrži dodatne sastojke poput mentola, kamfora, aloe vere. Gel od gaveza takođe se može sastojati od: ekstrakta korijena gaveza, ekstrakta aloe vere, mentola, trietanolamina, metila, probila te pročišćene vode.

Primjena

Gel od gaveza koristi se za spoljašnju upotrebu kod raznih povreda poput kontuzija, iskrivljenja, preopterećenja zglobova i osteoartritisa.

Tinktura od gaveza

Tinkture su ekstrakti biljaka u alkoholu najčešće sedamdesetpostotnom. Iako se tinkture mogu praviti i s drugim otapalima (glicerin, sirće), ipak je najčešća upotreba alkohola jer se u njemu ekstrahira najviše ljekovitih materija iz biljke, a i najduži im je rok trajanja.

Tinkture se gotovo u pravilu primjenjuju oralno tako da se tri puta dnevno nakapa 10 do 15 kapi u malo vode, čaja, soka, meda ili na kocku šećera. Međutim, kod pojedinih tinktura, a to je slučaj i kod tinkture od gaveza stavlja se isključivo kao oblog na kožu. Kako bi se izbjegle nepravilnosti treba slušati savjet fitoterapeuta, odnosno slijediti uputstva za upotrebu.

Sastojci:

  • 100 g korijena gaveza
  • 700 ml pedesetpostotnog medicinskog alkohola
  • staklena boca

Priprema:

Korijenje gaveza dobro oprati u čistoj vodi i obrisati te nasjeckati na sitne komadiće. Alkohol treba biti par centimetara iznad korijena jer će korijenje naknadno nabubriti. U bocu ulij alkohol, dodaj gavez i zatvori. Bocu drži na tamnom mjestu najmanje dvije sedmice, a najbolje mjesec dana i nastoj protresti sadržaj boce svaki dan kako se korijen ne bi zadržavao na dnu. Nakon odležavanja procijedi tinkturu i drži je u tamnoj boci na tamnom mjestu. Tinkturu koristi dva puta dnevno.

Tinktura od gaveza primjenjuje se iskuljćivo za spoljapnju upotrebu.

Primjena

Tinktura od gaveza pomaže kod artritis, uganuća ili iščašenja zglobova, hematoma, tetiva, poremećaja cirkulacije, osteoporoze, bolova u kralježnici, trnjenja ruku i nogu, upale živaca.

Oblozi od gaveza

Sastojci:

100 g sitno nasjeckanog korijena gaveza

1/2 litre vruće vode

Priprema

Kuvaj vodu s gavezom 20 minuta i ostavi da odstoji preko noći.

Primjena

Za sve do sada navedene tegobe.

Oblozi od gavez apripremaju se tako da se stvi 100 g sitno sjeckanog korjena gaveza u pola litre vode.

Neželjeno djelovanje gaveza

“Pirolizidinski alkaloidi smatraju se mogućim kancerogenim materte se ne koriste u trudnoći. Prije se i spoljašnja upotreba gaveza preporučivala samo četiri do šest nedjelja godišnje, ali zbog veoma dobrog djelovanja protiv bolova korisnost upotrebe prevladala je moguće nuspojave”, navela je Galle Toplak u svojoj knjizi.

Gavez i njegovi pripravci nikada se ne koriste oralno niti na otvorenim ranama ili na oštećenoj koži.

Gavez ima stoljetnu tradiciju kao ljekovita biljka. Višestruka randomizirana kontrolirana ispitivanja pokazala su učinkovitost i sigurnost pripravaka od gaveza za lokalno liječenje boli, upala i oteklina mišića i zglobova kod degenerativnog artritisa, akutne mialgije u leđima, uganuća, nagnječenja i istegnuća nakon sportskih ozljeda i nesreća kod odraslih, ali i djece u dobi od tri ili četiri godine.

Gavez ima dugu tradiciju kao ljekovita biljka još od antike. Generalno, učinci ekstrakta gaveza mogu se opisati kao sredstvo za  ublažavanje bolova i protivupalno djelovanje. Do danas su samo djelimično poznati sastojci koji određuju aktivnost i mehanizme djelovanja ljekovite biljke.

No, u skladu sa savremenim pristupom medicine utemeljene na dokazima, kreme s ekstraktom gaveza pokazale su svoju učinkovitost i podnošljivost kod brojnih ozljeda mišića i zglobova, poput akutne mialgije u predjelu leđa te kod tupih ozljeda.

Korijen gaveza takođe se pokazao učinkovitim kod aktiviranog osteoartritisa. Iako je za svaku indikaciju i licencirani proizvod do sada dostupno samo po jedno moderno randomizirano kliničko ispitivanje, sva ukazuju na učinak ublažavanja bolova kod tegoba mišića i zglobova. Stoga bi moglo biti obećavajuće istražiti topikalne pripravke od gaveza u daljnjim indikacijama vezanim uz bolove u mišićima ili zglobovima, na primjer hronične oblike bolova u leđima.

Zdravlje

Rezultati studije analize kreme od gaveza U studiji su praćeni bolesnici prosječne dobi od 45,3 godine primijenili istu kremu s ekstraktom korijena gaveza za nekoliko stanja, a najčešće su bile kontuzije (33,1%), bolne tegobe u zglobovima (27,6%), uganuća (26,4%) ) i bolne tegobe mišića (23,3%; Tschaikin, 2004.).

Većina bolesnika preparat je primjenjivala dva (38%) ili tri (48,5%) puta dnevno. Prosječno trajanje liječenja bilo je 11,5 dana. Tijekom promatranog razdoblja simptomi boli u mirovanju i tijekom noći, bol tijekom kretanja, osjetljivost pri pritisku, smanjena pokretljivost, bolne tegobe mišića i otekline značajno su se poboljšali. Jutarnja ukočenost zglobova smanjila se za 94 % s početnih 17 min na 1 min. Primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) smanjena je ili prekinuta kod 13,5 % bolesnika. Liječnici su globalnu učinkovitost ocijenili izvrsnom u 38,7 % slučajeva i dobrom u 54,6 %.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

AGROSAVJET.COM

Close Menu