Kako da ne pogriješite kod JESENJE SADNJE VOĆAKA

Kako da ne pogriješite kod JESENJE SADNJE VOĆAKA

Pravo je vrijeme za sadnju voćaka. Najčešće je riječ o većim investicijama na gazdinstvu pa su i greške skupe, napominje profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Nenad Magazin.

– Treba iskoristiti lijepe dane i posaditi one vrste gdje je sadnja i planirana za jesen. Jesenja sadnja doprinosi boljem ukorijenjavanju i prijemu biljaka, a takve biljke na proljeće u fazi vegetacije obično imaju bolji start, jači porast – objašnjava profesor Magazin.

Ima i mana, kaže on, ako sadnicu posadimo u jesen jer je ona preko cijele zime izložena nepovoljnim vremenskim usovima, divljači, a na žalost i krađi te je potrebno naći neki balans.

U profesionalnim zasadima se uglavnom sadnja pomjerila za proljeće, s time što je na tim zasadima obavezno navodnjavanje.

Na jesen se uglavnom sade sve koštičave, jabučaste voćne vrste. Trebalo bi voditi računa da se zasadi ograde, da se urade sve mjere zaštite protiv divljači. Jesenja sadnja traje sve do prvih mrazeva.

Zemljište prije jesenje sadnje trebalo bi da je dobro pripremljeno, a to podrazumijeva primjenu agrotehničkih (agrohemijske analize zemljišta) i mehaničkih mjera i imati dobru pretkulturu.

Važan je i kvalitetan sadni materijal koji je poželjno kupiti u rasadniku zajedno sa deklaracijom.

(agrosavjet.com)

Close Menu