Orezivanje PARADAJZA – šta podrazumijeva i kako se obavlja?

Orezivanje PARADAJZA – šta podrazumijeva i kako se obavlja?

Orezivanje paradajza – Nemojte dozvoliti da hrana za biljku ide tamo gdje ne treba, umjesto da se usmjeri u plodove. Ne želimo da paradajz ima mnogo stabljika i raste previše u širinu, kao grm, jer on ipak treba da raste do određene visine i veže se za pritku.

Orezivanje paradajza omogućava i bolje provjetravanje, odnosno cirkulaciju vazduha, a biljke su zdrave i produktivne.

Zakidanje zaperaka

Zakidanje zaperaka paradajza je kod visokih sorti obavezna mjera od momenta sadnje.

Visoke sorte se gaje na jedno stablo, čime se postiže najranije dozrijevanje i krupnije plodovi, ili na dva stabla kada je dozrijevanje nešto kasnije, a plodovi nešto sitniji ali je ukupan prinos veći.

Zaperke (bočne grane) treba odstranjivati blagovremeno, čim dostignu dužinu 4-5 cm.

Ukoliko se želi usmjeravanje rasta paradajza na dva stabla, onda se za drugo stablo ostavlja prvi zaperak ispod prve cvasti, a ako se želi porast na tri stabla, onda se kao treće stablo ostavlja prvi zaperak, iznad prve cvasti.

Odstranjivanje donjih listova

Odstranjivanje donjih listova obavlja se poslije obrazovanja, odnosno sa zrenjem plodova (ponavlja se kod svake cvasti) u dugoj polovini vegetacije kada listovi počnu da žute (gube funkciju). Odstranjivanje se vrši svakih 10-15 dana, u zavisnosti od dozrijevanja plodova. Odstranjuju se po poravilu listovi ispod zrelih plodova, a pri tome se pazi da ne dođe do povrjeđivanja stabla.

Zalamanje vrhova (Dekaptiranje)

Zalamanje vrhova (vršikanje), dekaptacija stabla u cilju regulisanja rasta i broja berbi, obavlja se u zavisnosti od vremena proizvodnje u različitoj fazi porasta. U  zimskoj i ranoj proljetnoj proizvodnji biljke se gaje do vrha konstrukcije objekta, a kod cjelogodišnjeg načina gajenja sa biljke se skidaju listovi, stablo se spušta do poda i poliježe na specijalno napravljene nosače.

U proljetnoj proizvodnji vrh stabla se zakida polovinom maja (zbog različitih uslova uspijavanja bolji orijentir je 8-10 cvasti), a u jesenjoj početkom oktobra (poslije 4-6 cvasti). Zakidanje se po pravilu obavlja tako da iznad posljednje cvasti ostanu 2-3 lista.

IZVOR: agrosavjet

Close Menu