Vrijeme je za rasađivanje PAPRIKE – Savjeti za uspješnu sadnju na stalno mjesto

Vrijeme je za rasađivanje PAPRIKE – Savjeti za uspješnu sadnju na stalno mjesto

Sadnjom paprike iz rane proizvodnje rasada, potrebno je početi početkom maja ili u aprilu u južnijim krajevima. Iz srednje rane proizvodnje rasad stasava od 15.-20. maja, a iz kasne proizvodnje od 25.-10. juna

Prije čupanja, rasad u leji treba obilno zaliti. Time se umnogome olakšava njegovo čupanje, a veći dio žilica sačuva od oštećenja što omogućuje bolji prijem biljaka. Najbolje je odmah po čupanju obaviti sadnju rasada. Ukoliko to iz bilo kojih razloga nije moguće, potrebno je počupani rasad držati u hladnom i mračnom prostoru ili bar u hladu.

Na malim površinama sadnja se obavlja ručno, a na većim mehanozovano. Rasad se sadi ručno postavljanjem biljaka pikiranog ili nepikiranog rasada u prethodno iskopane jamiće na ravnoj površini, ili duž plitko otvorene brazde uz pomoć sadiljke.

Mehanizovana sadnja obavlja se mnogo brže, sa 6-8 puta manje radne snage, dvorednim ili četvororednim sadilicama sa ili bez mogućnosti istovremenog zalivanja.

Sadnju treba obavljati na dobro pripremljenom zemljištu. U završnoj fazi pripreme, na sedam do deset dana prije sadnje, zemljište tretirati herbicidom. Za manje proizvođače paprike umjesto herbicida redovno vršiti okopavanje. Ukoliko na odabranoj parceli ima zemljišnih štetočina (žičnjaci, sovice, rovci) u zemljište treba, neposredno prije rasađivanja, unijeti neki od odgovarajućih insekticida.

U baštenskom načinu gajenja, na malim površinama, paprika se sadi ivicom brazde za navodnjavanje natapanjam, na rastojanju 50-60 cm između redova i 20-30 cm između biljaka u redu. Meki proizvođači i dalje sade papriku u tzv. fitarije u razmaku 40 x 30 ili 30  x 30 cm. Na velikim površinama, na kojima se usjev po pravilu navodnjava vještačkom kišom, najbolji rezultati se postižu mehanizovanom sadnjom sadilicama, takođe, na rastojanju 50-60 x 20-25 cm. Za ove svrhe ne koristiti izduženi ili prerasli rasad.

Sadnju je najbolje obavljati poslije kiše po oblačnom vremenu ili pak u večernjim časovima. U slučaju da je zemljište jako suvo, dobro je zaliti ga prije sadnje i kada se ono prosuši, pristupiti sadnji. Ako se sadnja obavlja na velikim površinama pa traje više dana, po jakom, toplom i vjetrovitom vremenu, sadnju prekinuti u popodnevnim satima. 5-6 dana nakon sadnje izvršiti kontrolu prijema biljaka. Ako više od 8 do 10% biljaka nedostaje, neophodno je izvršiti popunu, podsađivanje uz obavezno zalivanje.

Izvor: agrosavjet.com

Close Menu