Šta u MARTU možete raditi u bašti, voćnjaku, cvjetnjaku i okućnici

Šta u MARTU možete raditi u bašti, voćnjaku, cvjetnjaku i okućnici

Šta sve možemo raditi u martu?U CVJETNJAKU

Vjerovatno ste već počeli razmišljati o novim biljkama za svoj cvjetnjak. Ako ste se odlučili za gotove presadnice, 15 do 20 dana nakon što ste ih kupili posadite ih u zasebne saksije i time osigurajte jačanje korijena prije sadnje na otvorenom. Ako vremenski uslovi to dopuste, u cvjetnjak ukopajte kompost ili peletirano đubrivo te tako pripremite tlo za narednu sezonu. Osim cvjetnjaka prihranite i ukrasno drveće, grmlje i živice.

Vrijeme je za uljepšavanje hortenzija. Uklonite suve cvjetove, a želite li bujniji rast, orežite sve stare cvjetne grane tik do zemlje.

Iskoristite vrijeme i obogatite svoj vrt novom sadnicom ruže. One stare primjerke prihranite specijalizovanim đubrivima i orežite ih kako biste podstaknuli snažniji i bujniji rast. Pripazite na pojavu puževa u cvjetnjaku. Suzbijte napade nekim od organskih pripravaka.

Mraz je u ovom razdoblju vrlo opasan, pa je poželjno sadnice jagoda zaštititi agrotekstilom. Tako ćete stvoriti ugodnu proljetnu klimu jagodama, a one će uzvratiti ranijom cvatnjom i kvalitetnijim plodovima.

U POVRTNJAKU

Napokon je došlo vrijeme za sjetvu na otvorenom. Želite li nešto raniji početak, ukopajte sloj komposta, a površinu prekrijte agrotekstilom. Na taj će se način tlo brže ugrijati i spriječiti isušivanje gredica uslijed pojave sve toplijih sunčevih zraka. Inače već u prvim danima marta možete na otvorenom početi sjetvu boba, graška, špinata, peršuna, mrkve i rotkvice te posaditi luk i bijeli luk.

Ako ste ovu godinu odlučili u bašti posaditi nešto novo, poput rabarbare, učinite to u martu. Starije sadnice nahranite slojem komposta pomiješanim s peletiranim đubrivom

U VOĆNJAKU

Vrijeme za sadnju novih malina!

Sadnja novih grmova malina je u toku. Posadite ih uz ogradu, te im tako osigurajte oslonac, a sebi jednostavniji pristup plodovima.

Krajnje je vrijeme za sadnju koštuničava voća poput breskvi, trešanja i šljiva.

Premažite debla voćaka zaštitnim sredstvima protiv mrazopuca (velikih temperaturnih razlika između dana i noći). Ovdje su najosjetljivije marelice, breskve i nektarine. Takođe pripazite na mrazove pa manje krošnje zaštitite agrotekstilom.

U PLASTENIKU 

Mart je vrijeme intenzivnog uzgoja presadnica. Pripremite sjetveni materijal poput posudica i supstrata. Počnite sjetvu kupusnjača, paradajza i salate, a prema potrebi još paprika, čilija i patlidžana.

Ako je vrijeme prohladno, poželjno je grijati prostor ili ispod sjetvenih posudica postaviti grijače. U ovu svrhu poslužiće stare božićne lampice koje će osigurati potrebnu toplinu.

Početkom mjeseca posijte jednogodišnje cvijeće, poput kadifa, nevena, pakujca i cinija. Tako ćete i do mjesec dana ranije moći uživati u njihovom cvjetanju.

A ŠTA JE S TRAVNJAKOM?

Uredite rubove travnjaka uz cvjetnjak, stazu i baštu , ali i oko voćaka. Na taj ćete način olakšati prvo ovosezonsko košnje. Prvo košenje mora biti nešto više nego inače, u protivnom dolazi do osjetljivosti trave na toplinu i isušivanje, odnosno na hladnoću i vlagu. Mjesta na kojima je trava slaba ili ima osušene dijelove trebaju obnovu. Takve površine pograbljajte pa ih u tankom sloju posipajte mješavinom komposta, pijeska i sjemena trave.

OSTALI POSLOVI NA OKUĆNICI

Mahovinu nastalu uslijed vlažnih zimskih mjeseci očistite s tremova i terasa.

Čišćenje korova postaje svakodnevni posao jer se oni, nažalost, puno prije razviju od ostalog bilja.

Pregledajte kompostarnik kako biste vidjeli je li dio komposta već spreman za upotrebu. Prema potrebi naručite još komposta za sezonu.

Spremnike za kišnicu očistite sredstvima protiv gljivica te pripremite za korištenje.

Imate li mjesta na okućnici, izradite hladna klijališta za uzgoj presadnica.

ZGODNE STVARI KOJE JOŠ MOŽETE URADITI

1. Nakon što ocvatu presadite orhideje i prihranite ih specijalizovanim đubrivima.

2. Još uvijek stignete pribaviti sjeme cvijeća. Bez obzira je li riječ o cvijeću u dvorištu ili na balkonu, okušajte sebi u uzgoju iz sjemena različitih cvjetnica.

3. Razvrstajte paketiće sjemena prema mjesecu sadnje, što će u vrijeme početka intenzivnih radova biti od velike koristi.

4. Takođe je dobro zapisati kada ste što posijali ili posadili. Vjerujte, kasnije ćete biti zahvalni sami sebi!

agrosavjet.com

Close Menu