Kako da vaše POVRĆE lakše podnese vrućine?!

Kako da vaše POVRĆE lakše podnese vrućine?!

U biljnoj proizvodnji povrće najbolje podnosi visoke temperature. Međutim, neophodno je navodnjavanje i puna agrotehnika, izjavio je za Radio Novi Sad profesor Žarko Ilin.

Povrtarska kultura upravo zahtjeva ovako visoke temperature, ali većina vrsta zahtjeva obilno navodnjavanje.

– Tehnički minimum vlage za povrtarske kulture je minimum 70 odsto vodnog kapaciteta, a za papriiku, paradajz, krastavac, dinje i lubenice čak i 80 odsto kako ne bi došlo do opadanja prinosa, a prije svega kvaliteta proizvoda povrtarskih prinosa – ističe professor Ilin.

Osim navodnjavanja, važno je da se obezbjedi i prihrana, prije svega azotom, zatim kalijumom i kalcijumom koji direktno utiče na smanjenje potrošnje vode.

Profesionalni poroizvođači moraju da obilaze svoje parcele i vode računa o zaštiti, dodao je Ilin. Trenutno je veliki problem pojava lisnih vaši, moljca, tripsa, pa bi trebalo na vrijeme intervenisati. Toplo vrijeme je dobro jer nema prouzrokovača bolesti što znači da ćemo imati ekstra kvalitetno povrće.

Poželjno je da budu što veće razlike između dnevnih i noćnih temperatura.

– Neophodno je sijenčenje kad god je to moguće uraditi kvalitetnom prihranom u pet obroka u toku vegetacije, prihranom azotom kako ne bi došlo do nedostatka lisne mase odnosno do ožegotina, mreže za sijenčenje ali ne više od 30 odsto – kaže Ilin.

Što se tiče vode, važan je izvor, bolji načini su vodotokovi, a zatim postoje različite tehnike navodnjavanja. Važno je napomenuti da bi trebalo racionalno trošiti vodu.

Takođe je važan i izbor energenata za navodnjavanje koji bi trebalo da bude takav da cijena navodnjavanja ne bude viša od 15-50 evrocenti po milimetru dodate vode.

– Cjelokupna proizvodnja u Srbiji je čak tri puta veća nego što su potrebe stanovništva pa treba podsticati izvoz i dio vraćati proizvođačima kroz subvencije kako bi proizvodnja i dalje napredovala – zaključio je Ilin.

(agrosavjet.com)

Close Menu