Insekticid i đubrivo od koprive – Kako da ih pripremimo?

Insekticid i đubrivo od koprive – Kako da ih pripremimo?

Insekticid i đubrivo od koprive – Kopriva nalazi sve veću primjenu u organskoj proizvodnji. Može se koristiti kao đubrivo ili kao insekticid.

Đubrivo od koprive

Čaj od koprive koristi se kao tečno azotno đubrivo i ima veoma pozitivan uticaj na gajene biljke, tako što podstiče rast, stvaranje hlorofila, jača otpornost biljaka prema stresnim uslovima, kao i bolestima i štetočinama.Ðubrivo se spravlja tako što se stabljika i list koprive isjeckaju, stave u drveni ili plasticni sud i doliju vodom, ali ne do vrha (zato što masa pjeni). Poželjno bi bilo da voda za dolivanje bude kišnica, ali ako nema uslova za njeno sakupljanje, može se koristiti i odstajala voda. Sud se ostavi da stoji na suncu, masa se miješa najmanje jednom dnevno. Ðubrivo je gotovo nakon 15 dana kada dobije tamnu boju i više ne pjeni.Ðubrivo se može koristiti zalivanjem zemljišta oko biljaka ili folijarno. Ako se koristi za zalivanje rablažuje se vodom u odnosu 1:10, a ako se koristi folijarno, prije upotrebe mora se procijediti i razblažiti vodom u odnosu 1:10 do 1:25.

Insekticid od koprive

Kopriva se može koristiti i kao insekticid i to u vidu čaja ili ekstrakta.Čaj se spravlja tako što se isjecka 1 kg koprive i 1 kg pelina, prelije sa 8 l kipuće vode, ostavi se da stoji najmanje pola sata. Nakon toga se procijedi, ohladi i može se koristiti za prskanje oboljelih biljaka.

Ekstrakt od koprive

Ekstrakt od koprive može se koristiti za prskanje protiv lisnih vašiju.Spravlja se tako što se 1 kg isjeckane koprive (stabljika i list, bez sjemena) prelije sa 9 l vode (po mogucstvu kišnice), ostavi se da stoji 24 h uz povremeno miješanje.Prije upotrebe ekstrakt se procijedi i bez razblaživanja može se koristiti za prskanje zaraženih biljaka.Autor: Svetlana Jerinić, dipl. inženjer poljoprivrede

Izvor: agrosavjet.com

Close Menu