Uz ove trikove vaše ljubičice će stalno davati raskošne cvjetove!

Uz ove trikove vaše ljubičice će stalno davati raskošne cvjetove!

Ljubičice spadaju među najčešće gajene biljke na našim prostorima. Ali, da bi fino napredovale i stalno izbacivale raskošne cvjetove, potrebno je da znate 5 najvažnijih pravila koja se tiču njihovog gajenja!

1. Đubrenje

Gotovo svakoj biljci je neophodna prihrana, a ljubičice prosto obožavaju lišće čajeva. Dodajte ih s vremena na vrijeme u saksije.

2. Pravi izbor saksije

Prilikom sadnje bilo koje biljke, najčešće biramo veće saksije kako bi korijenje imalo mjesta da izraste. Ipak, kod ljubičica je to greška – u velikoj saksiji, biljka će se bukvalno udaviti u korijenju, i neće se vidjeti ni lišće ni cvijet. Radije birajte saksiju u kojoj će ljubičici biti tijesno – njoj to najviše odgovara.

3. Pravilno zalivanje

Ljubičicu ne bi trebalo zalivati odozgo, jer postoji rizik od truljenja. Idealno bi bilo da u zemlju ubacite drenažnu cijev i kroz nju zalivate direktno korijen.

4. Puno rupica

Ljubičica ne voli veliku vlagu, pa bi saksije u kojima ih čuvate trebalo da imaju puno rupica.

5. Prava zemlja

Ljubičica neće napredovati u svakoj zemlji. Zemlju za ljubičice kupite u poljoprivrednim apotekama i pomiješajte je sa običnom u odnosu 1:1. takva miješavina zemlje obezbijediće idealnu temperaturu i pravi nivo vlažnosti.

Ako ispratite ove savjete, nema sumnje da će vaše ljubičice cvjetati najbolje do sada!

Izvor: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Close Menu