Napravite domaći sir u samo pet koraka!

Napravite domaći sir u samo pet koraka!

Ako volite domaći sir sigurno da će vam biti interesantno iskustvo da ga sami i napravite, a možete biti prijatno iznenadjeni kada saznate kako se pravi sir, jer ćete odmah shvatiti da to može biti veoma brz i jednostavan posao. Svi recepti za sir su jednostavni, brzi i zahtjevaju malo sastojaka. Od opreme trebaće vam lonac, gaza i drveni štap ili varjača, a od sastojaka mlijeko, sirište i so.

Prije svega, znajte da će svježe, punomasno mlijeko dobijeno od krava koje pasu svježu mirisnu travu dati najbolje rezultate. Zato je dobro ukoliko imate lokalnog dobavljača (seljaka).

Nemasno mlijeko iz prodavnice takodje možete koristiti za izradu sira, ali ćete kao rezultat dobiti manje sira. Samo obavezno izbjegnite bilo kakve brandove na čijim etiketama piše “ultra-pasterizovano”, jer je njegova sposobnost zgrušavanja znatno umanjena procesom pasterizacije.

Da biste mogli da napravite sir potrebno vam je i neko sredstvo koje podstiče zgrušavanje mlijeka. To mogu biti razne kulture bakterija, starteri, plijesni i kiseline, koje pored toga utiču na razvijanje jedinstvenih ukusa sira. Oni se mogu naći u trgovinama zdrave hrane i drugim specijalizovanim prodavnicama, kao što su na primjer mljekare ili poljoprivredne apoteke.

Ovaj je recept za sir koji se pravi sa sirištem, a on može biti u čvrstim tabletama, tekućem ili praškastom obliku. Sadrži enzime koji čine da se čvrste mliječne strukture jasno odvoje od tečne surutke. Tradicionalno, sirište se dobija iz želuca životinja preživara, tako da je većina onih koji se nalaze u prodaji životinjskog porijekla, mada su i biljna sirišta takodje široko dostupna. Dobijeni su od biljaka koje imaju zgrušavajuća svojstva, kao što su smokve i čičak.

Ne zaboravite ni na so. Ona poboljšava ukus svakog sira, izvlači višak vlage i djeluje kao konzervans. Bilo bi dobro da ne upotrebljavate jodiranu so, jer ona može umanjiti intenzitet zgrušavanja mlijeka. Ako ste sve pripremili možete da počnete da pravite sir po tradicionalnom domaćem receptu naših baka.

Close Menu