Pet vrsta povrća koje se sadi u kasno ljeto?

Pet vrsta povrća koje se sadi u kasno ljeto?

Avgust je nevjerovatan mjesec u povrtnjaku. Ljetnji usjevi nas preplavljuju svojom produktivnošću, a mi imamo još puno mogućnosti za sadnju. U kasno ljeto dosta vrsta povrća možete da posadite, a mi vam donosimo informacije o pet najboljih, sa kojima ćete postići odlične rezultate.

Šargarepa/Mrkva

MRKVA

Šargarepu/mrkvu možete da sadite u svojoj bašti na svake tri nedelje. Savršeno vrijeme za početak sadnje je kraj jula i početak avgusta, što sjemenkama daje najbolje šanse da proizvedu šargarepu na jesen. Međutim, imajte na umu da će, ako ih ostavite u zemlji, preovladati njihova dvogodišnja priroda. Vrhovi će da cvjetaju, a zatim će da proizvedu sjeme naredne godine.

Sjeme šargarepe posadite na udaljenosti od, približno, 8-10 cm. Ne zaboravite redovno da okopavate i zalivate biljke, a obavezno uključite prihranu nakon 5 nedelja.

Brokoli

Brokoli može da se sadi otprilike 85 dana prije prvog jesenjeg mraza u vašem kraju. Pogledajte kada su bili mrazevi u prethodnih par godina u vašem području (sigurno postoje na Internetu ranije vijesti o tome), a to će vam pomoći da se vremenski orjentišete. Ukoliko niste sigurni, sredina i kraj avgusta je vremenski period u kojem nema greške.

Tri nedelje nakon sadnje obavezno pođubrite zemljište i održavajte vlagu tla. Kada zalivate, radite to pri bazi, odnosno, vodite računa da krune biljaka ostanu suve.

Spanać

Prilikom sadnje spanaća u kasno ljeto potražite mjesto s puno sunca do blage sijenke. Ukoliko je zemljište dovoljno hladno, prva polovina agusta je odlično vrijeme za sadnju kako bi ostvarili jesenju berbu. Proverite da li je zemljište dobro drenirano.

Ukoliko želite da imate spanać u proljeće naredne godine, prilagodite sadnju za kraj avgusta do početka septembra, a mlade biljke obavezno zaštite od zimskog mraza.

Rotkvice

Seme rotkvice posadite na mjesto u bašti gdje ima sunca. Vodite računa da zemlja bude rastresita, dobro drenirana i da ostane stalno vlažna, odnosno da se ne uhvati pokorica na površini.

Rotkvice možete sukcesivno da sadite na svake dvije nedelje.

Luk

Luk je prilično izdržljiv kada je u pitanju hladnije vrijeme, što ga čini savršenim za sadnju u kasno ljeto. Potrebno je da zemlja bude rastresita, dobro drenirana i bogata azotom.

Redovno koristite đubrivo kako biste mogli da prihranjujete luk, a prestanite sa prihranom kada lukovice počnu da vire iz zemlje. Obratite pažnju na zalivanje, posebno tokom sušnog perioda, jer će to učiniti da luk bude zdrav i da lijepo napreduje.

Izvor: Agromedia.rs, Pthome and garden

Close Menu