10 zlatnih pravila za ZALIVANJE BILJAKA tokom ljetnjih mjeseci

10 zlatnih pravila za ZALIVANJE BILJAKA tokom ljetnjih mjeseci

Tokom ljetnjih mjeseci biljkama je potrebno mnogo vode da bi preživile visoke temperature. Međutim, mnogi od nas griješe kada misle da će zalivanjem biljaka i cvijeća u neograničenim količinama njih zaštititi od vrućine. Da bismo razjasnili nedoumice kada i koliko vode je potrebno vašim biljkama, otkrivamo vam 10 zlatnih pravila za zalivanje cvijeća tokom ljetnjih meseci.

Pravilo br. 1 – Odredite mjeru zalivanja

Razvoj većine biljaka zavisi od procenta ravnomjerne vlažnosti. Međutim, često čim vidimo da zemlja oko biljke nije dovoljno vlažna, mi dodajemo još vode. Potrebno je ostaviti zemlju da se dovoljno osuši, pa tek onda dodati vode. Blago sušenje zemlje imaće bolji efekat na brži rast korijena nego konstantno zalivanje.

Pravilo br. 2 – Zalivajte rjeđe, ali temeljnije

Vaše biljke zalivajte jednom do dva puta nedeljno. To će biti dovoljno da osvježite biljke, pružite im vlažnost. Bolje je da cvijeće zalivate rjeđe, ali većom količinom vode, nego sa malo vode, a često.

Pravilo br. 3 – Zalivajte u određenom dijelu dana

Iako neki to već znaju, potrebno je naglasiti da je biljke najbolje zalivati tokom kasnih večernjih ili ranih jutarnjih sati. S obzirom na to da je voda hladna, a zemljište toplo, ukoliko ipak odlučite da je bolje zalivati biljke po najvećoj vrućini, sjetite se da će sva voda mnogo brže ispariti i da će biljke brzo ostati bez vlažnosti. Takođe, ukoliko ih zalijete uveče, one će biti opskrbljene vodom i spremne će sačekati novi dan.

Pravilo br. 4 – Neka listovi ostanu suvi

Vlažno lišće postaje vrlo brzo oboljelo lišće. Ukoliko ih navlažite i ostavite tako preko noći, stvorićete pogodno tlo za stvaranje gljivica. S druge strane, ukoliko na listovima ostane vode preko dana, na tim mjestima će se stvoriti opekotine od sunca.

Pravilo br. 5 – Odredite količinu vode

Adekvatna količina vode za zalivanje podrazumjeva da ona mora stići i do korijena. Premala količina vode često pokriva samo gornji sloj zemlje i ne odlazi u dubinu. Dovoljna količina vode podrazumjeva i da vlažnost zemljišta bude ravnomjerno raspoređena sve dok plodovi, u slučaju povrća i voća, ne budu spremni za branje.

Pravilo br. 6 – Zalivajte u nekoliko navrata

Vodi je potrebno vremena da prodre u zemlju. Umjesto da se vaše saksije cvijeća prelivaju, ili da oko vašeg struka paradajza stavite toliko vode da počne da otiče, najbolje je da dodajete vodu u dijelovima. Dakle, budite strpljivi i zalivajte vaše biljke u nekoliko navrata.

Pravilo br. 7 – Zalivajte biljku sa svih strana

Ukoliko zalivate biljke samo u jednom dijelu, a zapostavljate drugi, to dovodi bržeg razvoja i rasta korijena samo sa te strane, a samim tim i do slabijeg apsorbovanja hranljivih materija iz zemljišta. Da bi se one pravilno i jednako razvijale, važno je da ih zalivate sa svih strana ravnomjerno.

Pravilo br. 8 – Nemojte ih zapostaviti

U vrijeme ljetnjih godišnjih odmora uvijek nas brine koga da zadužimo da se stara o našim biljkama. Sada ne morate brinuti o tome jer biljke možete poređati u kadu i sipati malo vode da bi imale dovoljno vlage. Još ako imate osunčani prozor u kupatilu preko kog će svjetlost dolaziti do njih, to je idealno rješenje. Ipak, ukoliko imate veću količinu biljaka, najbolje je da nekog od rodbine ili komšiju zadužite da vodi računa o njima dok ste vi na odmoru.

Pravilo br. 9 – Obezbjedite protok vazduha do korijena

Ukoliko stavite preveliku količinu vode oko vaših biljaka, to će smanjiti protok vazduha do korijena biljke. Ćelije u korijenu će se „daviti“ bez kiseonika.

Pravilo br. 10 – Glina duže zadržava vlagu

Sadite vaše biljke u zemljištu gdje ima gline. Glina je poznata po tome da duže zadržava vlagu u zemljištu. Tokom vrelih ljetnjih dana ona će duže zadržavati vlažnosti i nećete morati da brinete u kom se stanju nalaze vaše biljke.

Izvor: agromedia.rs

Close Menu