Kako PRAVILNO posaditi voćku iz KOŠTICE?

Kako PRAVILNO posaditi voćku iz KOŠTICE?

Evo savjeta kako se može pravilno obaviti sadnja voćaka iz koštice. Postupak sadnje gotovo je identičan sadnji agruma iz koštice

Dobra ideja je da pokušate naučiti djecu kako se radi sadnja voćaka iz koštice, jer je to odličan način da nauče i kako brinuti o voćkama i biljkama.

Iako sadnja voćaka iz koštice ne mora svakome uspjeti vi svakako pokušajte, jer ovaj eksperiment će biti vrijedan truda, posebno ako dobijete svoju prvu voćkuu iz vlastitog uzgoja.

Mnoge voćke se mogu dobiti sadnjom iz koštice, a osobine voćaka koje dobijemo iz sjemena nisu za veći uzgoj, odnosno nije za buduće voćke i vrlo je ograničeno u voćarskoj proizvodnji.
Razlozi za slabo korištenje ovog načina razmnožavanja, su sljedeći – biljke dobivene iz sjemena (sjemenjaci, sijanci), vrlo su raznolike po morfološkim osobinama, bujnosti i kvaliteti ploda. Kulturne sorte, razmnožene sjemenom, daju po pravilu plodove lošijeg kvaliteta od majčinske biljke.

Potomstvo dobijeno ovim načinom razmnožavanja u sebi nosi više ili manje izražene osobine predaka, pa i divljih formi.

Postupak sadnje gotovo je identičan sadnji iz koštice agruma, pa nakon što naučite kako se radi sadnja jabuke iz koštice, isto možete ponoviti i s agrumima.

SADNJA VOĆAKA IZ KOŠTICE

Sadnja voćaka iz koštice započinje tako da opranu košticu neke voćke ostavite da se osuši te je dvije sedmice takvu držite na nekom hladnom mjestu.

Kada su sjemena spremna za sadnju, stavite ih u staklenku i u jako toplu vodu (ne prevruću) te tako držite sjemenke 24 do 48 sati.
Koštice se svakako preporučuje držati na hladnom jer to pospješuje njihovo klijanje.
Nakon što su sjemenke odstajale 48 sati u vodi, stavite kokos humus u vruću vodu i držite 5 – 10 minuta.

Kako biste mogli uzgojiti voćku iz koštice, prvo morate u manju posudu staviti supstrat te nekoliko koštica posaditi na oko 2 centimetra u zemlju.
Zalijte ih i ovaj put stavite na toplo mjesto.

Posađene koštice zalijevajte redovito pazeći da supstrat uvijek bude vlažan.
Ponekad je koštici potrebno dosta vremena da proklija pa ne gubite strpljenje, Uz pravilnu njegu, ovako uzgojena voćka može opstati do 10, pa čak i 20 godina.

Kad mladice voćke ojačaju možete ih posebno zasaditi, a tada ih držite na sunčanom mjestu uz redovito zalijevanje. Kada biljka i korijen ojačaju, možemo razdvojiti biljku u posebne posude s pjeskovitom zemljom i supstratima ili kokos humusom.

Sada kada ste naučili kako se radi sadnja voćaka iz koštice, pokušajte iz koštice uzgojiti i neke agrume.

Izvor: (rtl.hr , agrosavjet.com)

Close Menu