Čudesni rastvori za ljepše cvijeće!

Čudesni rastvori za ljepše cvijeće!

Želite da vaše sobne biljke cvjetaju često i bogato? Onda će vam ove preporuke sigurno koristiti u nastojanju da vaše cvijeće buja.

1. Sve biljke vole šećer

Praktično, sve biljke vole šećer, a kaktusima je to omiljen slatkiš. Može se, pre zalivanja, zemlja u saksiji posuti jednom kafenom kašikom šećera, ili možete napojiti biljku slatkom vodicom (jedna kafena kašika šećera na jednu čašu vode).

Fikuse možete jednom mjesečno zalivati zaslađenom vodom. Na jedan litar vode uzima se jedna kafena kašika šećera. Listovi fikusa mogu se brisati mlijekom. To će doprineti sjaju i ljepoti biljke.

Mlijeko je, inače, veoma korisno za biljke. Neke domaćice ubrizgavaju špricem mlijeko, direktno u stablo biljke.

2. Prihranjivanje ricinusovim uljem

U litru vode, koja je odstajala nekoliko dana, treba dodati jednu kafenu kašiku ricinusovog ulja. Flašu dobro zatvorite i dobro promućkajte. Ricinusovo ulje treba da se rastvori i dobro sjedini sa vodom, da ne bi opeklo korijenje biljaka. Odmah, nakon mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zalivamo cveće.

Ako biljka cvjeta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako biljka cvjeta stalno, potrebno ju je prihranjivati jednom mjesečno.

3. Čudo-rastvor za najbeznadežnije cvijeće

Sve što je potrebno za ovaj rastvor jeste voda i ljuske od jaja. Ljuske od jaja prelivaju se vodom, i ostavljaju  pet do sedam dana na sobnoj temperaturi. S vremena na vrijeme, treba promiješati. Nakon toga, ovim rastvorom zalivajte cvijeće.

4. Ojačajte imunitet sobnih biljaka rastvorom aspirina (andola)

Jednu tabletu od 300 mg treba rastvoriti u jednoj litri vode. Nakon toga, biljke prskati raspršivačem.

5. Biljke možete zalivati sledećim rastvorom:

Uzmite korice nara ili bilo kojih citrusa, i prelivamo vodom. Ostavljamo da prenoći. To je sve! Hranljivi rastvor za zalivanje biljaka je spreman.

6. Odbranite biljke od štetočina

Ako ste primetili da vaše biljke počinju da venu iz neobjašnjivih razloga – uzrok mogu biti  sitne štetočine, mušice, koje je teško uočiti golim okom.

U ovom slučaju, biće od koristi sledeći trik: Za njegovu realizaciju biće potrebno samo nekoliko običnih šibica. Jednostavno, zabodite ih glavicama u zemlju, na udaljenosti 5 cm od ruba saksije, i zalijte cvijeće. Nakon 2 dana, zamijenite šibice novim, a nakon još dva dana mušice će nestati.

Od sada ne morate zalivati sobne biljke insekticidima. Fosfor i sumpor, koji se sadrže u sastavu smjese glave šibica, prodiru u zemljište i pouzdano oslobađaju biljku od nezvanih gostiju.

Da biste spriječili pojavu gljivica, koristite bakarne novčiće. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke, i bakar će uništiti sve spore gljiva.

(agrosavjet.com)

Close Menu