Zaštitite vaše biljke uz pomoć ČAJA OD KAMILICE i izbjegnite upotrebu hemijskih preparata

Zaštitite vaše biljke uz pomoć ČAJA OD KAMILICE i izbjegnite upotrebu hemijskih preparata

Običan čaj od kamilice, koji svi imamo u kući, može napraviti veliku razliku kada su biljke jako male, a može ih zaštititi od raznih gljivičnih oboljenja u toku kasnijeg rasta. Koristiti se u povrtarstvu, ali i u voćarstvu.

Kako čaj od kamilice djeluje?

Čaj od kamilice sadrži antigljivična svojstva koja ubijaju sve patogene u zemlji, što ga čini idelnim rješenjem za održavanje zdravih rasada ali i odraslih biljaka. Takođe, uspješno štiti i od raznih štetočina koje napadaju voće.

Primjena čaja za zaštitu biljaka

Ukoliko sadite biljku iz sjemena, važno je da sterilišete i sjeme i supstrat, i da su vam saksije čiste. Sjeme možete da sterilišete čajem od kamilice, tako što na kašiku čaja dodate litar prokuvane vode, pustite pola sata da se ohladi, procijedite i to koristite za dezinfekciju sjemena.

Kada ste posadili sjeme, da biste zaštitili mlade biljke od poleganja možete da dodate čaj od kamilice. Prvo je potrebno da se skuva slabiji čaj, odnosno da se stavi jedna vrećica čaja na dvije šolje ključale vode. Ostavite da se čaj ohladi, a zatim razrijedite sa još vode, tako da postane blijedo žućkaste boje. Ohlađen i razrijeđen čaj sipate u flašu sa sprejem.

Neki prave razmjeru jedna kesica čaja na 4 šolje vode i ostave duže da se natapa. U tom slučaju, na kraju se ne dodaje voda da bi razrijedili mješavinu.

Blagi rastvor čaja od kamilice se nanosi na površinu zemlje dva do tri puta nedeljno. U kasnijim fazama se nanosi na biljku, po potrebi.

Ovako pripremljen čaj će biti dobar oko nedelju dana. Nakon toga, ako vam je ostalo nešto, prospite i napravite nov rastvor.

Kamilica ne djeluje samo na patogene u zemlji već i na razne štetočine. Rastvor kamilice možete koristiti i za suzbijanje šljivinog, višnjinog i jabukovog smotavca, moljaca, gusenica. Ukoliko rastvor koristite za ove potrebe preporuka je da se u rastvor doda malo sapuna kako bi se zadržao na lišću.

Izvor: agromedia.rs

Close Menu