MRAVI U KUĆI – EVO RJEŠENJA: Ovo je genijalan trik da ih otjerate zauvijek!

MRAVI U KUĆI – EVO RJEŠENJA: Ovo je genijalan trik da ih otjerate zauvijek!

Mravi u kući – evo rješenja!

Mravi u kući, pa i u stanovima, postaju prava napast tijekom ljetnih dana. Postoje brojni načini kako učiniti suživot s mravima podnošljivijim ili kako ih jednostavno odvratiti od namjere švrljanja po vašem domu.

Većinu sredstava koje vam predlažemo imate u kuhinji, a donosimo i savjete profesionalaca u dezinsekciji.

Jeftini načini za otjerati mrave

U specijaliziranim trgovinama možete kupiti posebne zamke za mrave i razne sprejeve, ali mrava se možete pokušati riješiti i uz pomoć prokušanih trikova.

Najprije, sve namirnice koje su prije pojave mrava bile na kuhinjskim elementima, u poluotovorenim vrećicama i posudama, sada morate pospremiti u zatvorene posude u koje se ne mogu zavući.

Radne površine očistite vodom i bijelim octom koji će ih djelomično odbiti, a i odlično je prirodno sredstvo za čišćenje.

BIJELI OCAT

Osim za čišćenje površina, ocat je tradicionalno prirodno sredstvo za istjerivanje mrava. U tu svrhu pomiješajte ocat i vodu i uz pomoć prskalice raspršite to po dijelovima gdje ste uočili da ih ima. Mravi ne podnose miris octene tekućine.

KUHINJSKA SOL

Par žlica kuhinjske soli pomiješajte s kipućom vodom i kada se ohladi prelijte u raspršivač. Mjesta okupljanja mravi, posebice ulazna vrata i prozore poprskajte i ostavite da se posuše, slana površina spriječit će mrave od ulaska u kuću.

CIMET U PRAHU

Po putevima po kojima ste primijetili da se mravi kreću pospite cimet u prahu. Mravi ne vole intenzivan miris cimeta, pa bi kroz par sati kolone trebale napustiti kuću.

DRUGI ZAČINI

Mrave od vašeg doma odvraćaju i neki od drugih začina poput kurkume, čilija, crvene paprike ili usitnjenog bijelog luka pa čak i limunovog soka. Nekima su pomogla i zrna kave.

Isto tako možete pripremiti emulziju s vodom u koju umiješajte malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnih ulja poput lavande ili kamfora te začina poput paprene metvice, klinčića ili lovora. Nanesite na područja gdje se mravi skupljaju ili stavite biljke poput metvice, lavande i buhača.

DJEČJI PUDER I KREDA

I dječji puder i kreda pokazali su se učinkovitim u otjerivanju mrava iz prostorija. Komadiće krede usitnite i posipajte po pukotinama uz rubove zida – omiljenim skrovištima mravi. Isto možete učiniti s dječjim puderom.

BRAŠNO

Pitate se kako se riješiti mrava bez opasnih pesticida? Pospite liniju brašna po policama za ostave i gdje god vidite mrave da ulaze u kuću. Mravi neće preći granicu, jer ih brašno odbija.

LIMUN

Nisu vam potrebni insekticidi ili zamke za mrave da biste zaštitili vašu kuhinju. Koristite limunove: oni su moćniji nego što možda mislite. Evo kako da se riješite mrava uz pomoć limuna: Prvo, poprskajte limunovog soka na pragovima vrata i okvirima prozora. Zatim iscijedite sok od limuna u bilo koje rupe ili pukotine u koje ulaze mravi.

Konačno, postavite male kriške limunove kore oko spoljnog ulaza. Mravi će dobiti poruku da nisu dobrodošli. Limun je također efikasan protiv bubašvaba i buva: Jednostavno izmiješajte sok od 4 limuna (zajedno sa korom) sa 2 litre vode i operite podove njime; onda gledajte kako buve i bubašvabe bježe. Mrze taj miris!

SIRĆE

Evo kako ubijati mrave sirćetom. Ulijte jednake količine vode i sirće u bocu za prskanje. Zatim prskajte po mravinjacima i oko područja gdje vidite insekte. Mravi mrze miris sirćeta. Njima neće trebati dugo da pređu na bolje mirisne četvrti.

Close Menu